Oslo World Music Festival - hør musikken og les om artistene hos oss

26.01.2017 11:18 Skrevet av

OWMF er akkurat ferdig. Les hva Arne Thomassen skriver om årets festival her, og husk at vi har en omfattende samling av bøker, CD'er og DVD'er med World Music til utlån.

En herlig uke med Verdensmusikk i regi av Oslo World Music Festival ble avsluttet med en suveren konsert i Operaen med Carmen Linares og Javier Baron. Gruppen bestod av gitarist, to sangere og pianist. Det var forskjellige avdelinger med flamenco med Linares og Baron sammen og hver for seg, og bandet fikk sine momenter. Dessuten kjørte Linares og gitarist vekselsvis pianist en avdeling med spanske låter, blant annet poesi av Lorca (om jeg oppfattet det rett).
Det var en aften av beste merke og for en avslutning og ekstra numre av artistene. Jeg kastet begge ørene mine på scenen av pur glede. Ole! Ole! Ole! og en Opa også.

"Det kan knapt tenkes noen bedre avslutning på Oslo World enn en konsert med flamencoens grande dame, Carmen Linares, og danselegenden Javier Baron – på Operaens hovedscene! De to har funnet tonen gjennom prosjektet Remembranzas (erindringer), som også er navnet på Linares’ nyeste plate fra 2011. Her vil vi få se flamenco på sitt ypperste, både gjennom Linares’ cante (sang) og Barons baile (dans). Det er intenst energisk, det er sårt og lidenskapelig. Det er en helt særegen stemning som oppstår i møtet mellom 64 år gamle Carmens lengselsfulle, nesten hese, stemme og Javier Barons raske, presise bevegelser. De evner med stemme og dans å fange nerven og stemningen som gjør flamenco til den kunstformen den er. Her er det ikke lagt til noen smektende pop-refreng eller salgbare discorytmer: dette er flamenco i sin reneste form, kun akkompagnert av gitar og rytmisk håndklapping. Tekstene er basert på diktene til poeter som Federico García Lorca, Juan Ramon Jimenez og Miguel Hernandez. Tekstframføringen er viktig i denne musikkformen, og har mye å si for hvordan stemmen bærer. Her er Carmen Linares en ubestridt mester i å kalle fram alle slags emosjoner – hun spiller hemningsløst på alle strenger av følelsesregisteret og har publikum i sin hule hånd, enten hun opptrer på en flamencoklubb i Sevilla eller på operaen i Oslo. " (Kilde: OWMF)


Stor undersøkelse om musikk og strømming

Forskningsprosjektet Sky og Scene har levert en omfattende rapport om strømming av musikk, hvor de blant annet har gått i dybden på hvordan man registrerer og fordeler penger.

Stor undersøkelse om musikk og strømming - les hele sakenHalfdan Kjerulf 200 år

17. september 2015 var det 200 år siden komponisten Halfdan Kjerulf ble født i Christiania (Oslo). Han må betraktes som den første norske komponisten som vakte internasjonal oppsikt.

Halfdan Kjerulf 200 år - les hele sakenSibelius 2015

I 2015 er det 150 år siden den store, finske komponisten Jean Sibelius ble født i Hämeenlinna (Tavastehus). I den sammenheng legges det opp til en storstilet markering for ham og hans musikk, selvfølgelig i Finland, men også i mange andre land. I Finland har ”Stiftelsen Jean Sibelius födelsestad, Tavastehus” opprettet et sekretariat (Sibelius Celebrations),  som leder det praktiske arbeidet med 150årsjubileet. Dette sekretariatet (ledet av Erkki Korhonen) har bygd opp en internasjonal konsert- og aktivitetskalender der man kan finne Sibeliusarrangementer over hele verden i jubileumsåret. I den sammenheng er det opprettet en innholdsrik hjemmeside, www.sib150.fi, der man finner denne kalender og hvor man også bl. a. kan stille spørsmål og få tips om Sibelius´ musikk. Informasjon kan også hentes på www.sib.fi.

Sibelius 2015 - les hele saken