Glemte minner - historien om 230 deLillos-sanger

Bandet forteller historien bak hver eneste sang de har spilt inn. Du finner selvfølgelig boka til utlån på doksenteret.

Arne anbefaler: Keeping Time: The Photographs Of Don Hunstein

Fotografier i svart/hvitt av de store stjernene. Barbra Streisand, Tony Bennett, Johnny Mathis, Miles Davis, Thelonious Monk, Aretha Franklin, Glenn Gould, Leonard Bernstein, Bob Dylan og Johnny Cash.

Akustikk for rock og pop

Vår danske venn Niels Werner Adelman-Larsen har endelig fått utgitt sin omfattende bok om akustikk for pop og rock. Her er noen meget positive inntrykk av boken:

Carl Nielsen 150 år

Carl August Nielsen er utvilsomt Danmarks hittil største og mest egenartige musiker. Han levde i en tid da ”Wagnerismen” spredte seg over hele Europa, men skiller seg likevel ut som en av få betydelige komponister som ikke var påvirket av Wagner. Av komponistene på 1800-tallet er Brahms den eneste Carl Nielsen synes å ha beundret og lært av. Carl Nielsen ble født den 9. juni 1865

KOMPONISTJUBILEER i 2014:
Richard Strauss 150 år

Den tyske komponisten Richard Georg Strauss ble født i München den 11. juni 1864, Ulikt mange andre verdensberømte komponister var han ikke født i små kår. Musikalsk fikk han en meget god start gjennom sin far Franz Joseph Strauss, som var en fremtredende solohornist ved operaen i München. Moren sørget gjennom sin rike bryggeri-familie for det økonomiske i den grad det var nødvendig og vel så det. Allerede som skolegutt fikk han utgitt flere komposisjoner, som gjennom farens forbindelser også oppnådde oppførelse. Allerede som attenåring var unge Richard noe henimot en etablert komponist.

KOMPONISTJUBILEER i 2014:
Johan Halvorsen 150 år

Johan Halvorsen ble født i Drammen 15. mars 1864, og blir vel regnet som Norges tredje største komponist, etter Edvard Grieg og Johan Svendsen. Han har stort sett hatt alle de roller som finnes i musikklivet, fra barnefiolinist via profesjonell orkestermusiker og dirigent til komponist.

KOMPONISTJUBILEER i 2014:
Christoph Willibald Gluck 300 år

Christoph Willibald Gluck ble født i Rheinland-Pfalz  i Tyskland 2. juli 1714. Han er kanskje den viktigste komponisten i tidsperioden mellom barokkmusikken og klassisismen, ofte kalt perioden for rokokko eller ”den galante stil”.

KOMPONISTJUBILEER i 2013:
RICHARD WAGNER 200 ÅR

Richard Wagner er vel den komponist som har påvirket flest av sine komponist-etterkommere i betydelig grad. Han var født i Leipzig i Tyskland 22. mai 1813.

KOMPONISTJUBILEER i 2013:
GIUSEPPE VERDI 200 ÅR

I år feires operakomponist Giuseppe Verdi's 200de fødselsdag, og doksenteret har selvfølgelig de fleste av hans operaer til utlån.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi ble født i Le Roncole, en liten forstad til byen Busseto på Po-sletta i Nord-Italia 10. oktober 1813. Familien levde i små kår og hadde et lite vertshus, og denne bygningen som gutten ble født i står ennå og kan besøkes.