Arne anbefaler: Trond Granlund: Tanken Er Fri: Arbeidersanger

28.04.2017 12:51 Skrevet av Arne Thomassen

Det er på en måte naturlig at denne plata blir gitt ut av Trond Granlund. Ikke nødvendigvis fordi han er en politisk stemme. Granlund har gitt ut skiver som formidler tradisjon,  nærhet til et arbeidermiljø,  stemmer som gir oss bilder av fortiden og lokalmiljøer på østkanten av Oslo. Det er snart 1 mai, og det kan også understrekes at det er betimelig at en skive med dette innholdet og disse sangene kommer ut nå.

De viser til en tid hvor samholdet var viktig og hvor solidaritet var et hendersord. Jeg er ikke sikker på at vår tid og vi som er en del av det har den samme nærhet til det innhold som

Granlund her formidler så fint.  Albumtittelen er hentet fra Alf Cranner’s «Min Tanke Er Fri og låtene er i det store og hele en del av arbeiderbevegelsens sangbok samt noen låter som Granlund har valgt ut.

 

Mer Om Skiva:

 

«Sang har fulgt alle folkelige bevegelser. Arbeiderbevegelsens kjente og kjære sanger er ikke så ulike kristenfolkets salmer. Og melodier kunne en låne både fra religiøse og fra nasjonale sanger, som folk kjente fra før.


Hvorfor ble det sunget? Ett formål var å nå ut til mennesker som en mente burde slutte seg til rørsla. Allsang, korsang og musikk var kommunikasjon utover. Fengende, inviterende, inn i et fellesskap. Like viktig var den "indremedisinske" betydningen. Å synge sammen var å høre sammen; det styrket solidariteten. Ikke perfekte stemmer låter bedre når en synger sammen; her er det vel et politisk poeng. Og endelig - ja, det er rett og slett godt å synge, for kropp og sinn.


Å høre sangene er å vandre gjennom historien til arbeiderbevegelsen. "Revolusjonens røst" (1926) av Rudolf Nielsen er fra den revolusjonære perioden etter første verdenskrig. Melodien som brukes i dag, er av Torill Brekke fra 1970-tallet.


To sanger stammer fra det seirende sosialdemokratiet. "Frihetens forpost" (1934) er skapt av lyrikeren Arne Paasche Aasen og komponisten Jolly Kramer-Johansen, som lagde en rekke kampsanger på 1930-tallet. "Vi bygger landet" (1935) kom fra en østerriksk sosialistisk propagandafilm, med norsk tekst ved Aasen. Melodien, "Den røde armés sang" fra 1920, er av russeren Samuil Pokrass. Fra samme tidsrom stammer "Myrsoldatene" (1934). Den ble sunget i en tysk konsentrasjonsleir, der fangene ble sendt ut for torvskjæring i myra. Den ble omsatt av Arnulf Øverland. Melodien er ved Rudi Goguel. Med Stein Ove Bergs "Ta hverandre i henda og hold" (1981) og "Syng høyt kamerater" (1982) er innholdet mer allmennhumanistisk enn klassebasert. André Bjerkes "Kjerringa mot strømmen" med Søren Sørensen kan en kanskje kalle individuell anarkisme.


Cornelis Vreeswijks "Voggevise" (1964) innvarsler den neste fasen, mer kritisk, anarkistisk og radikal sosialistisk. Dette var en visebølge, gjerne inspirert fra utlandet, som franskmannen Georges Brassens' "En vise til deg", oversatt av Kari Bergsjø. Alf Cranners "Din tanke er fri", er en versjon av den opprinnelig tyske sangen fra tidlig 1800-tall. "Hyllest" er av Ingvar Hovland, med melodi av Eigil Berg.


Mens arbeidersangene er tenkt som felles sang, i kor eller i en forsamling, tilbyr Trond Granlund oss en versjon sunget av én utøver. Han gir oss ikke marsjen, der enige masser trampet taktfast mot framtida. Her er "ingen falsk brøling", som komponisten Hanns Eisler advarte mot da hans sang om enhet i arbeiderbevegelsen første gang skulle framføres i 1935. Her synger et individ, fortellende og ettertenksomt. Her synges om myrsoldatene nesten som en blues-låt. Veien mot den seiersrike framtida er ikke like viss.


Er da kollektivet forsvunnet? Nei, det er det fine. Det klinger med - i bruken av folkemålet i Oslo, i innslag av felles sang i noen av låtene, i den historiske erindringen som nettopp disse sangene kaller fram. Hvor hen går den politiske sangen? Både i den historiske arbeiderbevegelsen og ungdomsradikalismen på 1970-tallet ble det skapt en mengde sanger, som synges den dag i dag. Men det mangler nye sanger fra den siste generasjonen. Rap’en kan vel være politisk, men er jo en individuell sjølpresentasjon.


Men - i påvente av slike sanger kan vi glede oss over Trond Granlunds nytolkinger av klassikerne. Her blir flere aktuelle, ikke snurrige rester av en svunnet tid. Når han i Revolusjonens røst synger «kan hende det gjelder å redde vår jord», får det i en verden med klimakrise en ny og utvidet mening.

 

Sporliste
01. Vi Bygger Landet
02. Syng Høyt, Kamerater
03. En Vise Til Deg
04. Ta Hverandre I Handa, Og Hold!
05. Myrsoldater
06. Hyllest
07. Kjerringa Mot Strømmen
08. Revolusjonens Røst
09. Vreeswijks Vuggevise
10. Frihetens Forpost
11. Din Tanke Er Fri»

(Kilde: Skvis.no)


Om CD-samlingen på doksenteret

DOKUMENTASJONSSENTERET har en omfattende CD-samling innen ulike genre, både med hensyn til bredde og dybde. Samlingen er særlig omfattende for genre som Pop/Rock, Jazz, Blues/Soul, Verdensmusikk/Folkemusikk, Klassisk og Julemusikk. Videre har vi en bra samling innenfor genrene Heavy Metal, Rap/Hip Hop, Country, Viser og Sanger, Techno og Underholdningsmusikk.

Foruten enkeltutgivelser av artistene, har vi en god samling med komplette utgivelser (bokser), særlig Pop/Rock, Americana (blues, soul, country, bluegrass & folk). Innefor disse genrene har vi også flere temabokser eller samlinger som dekker regionale eller særskilte musikkuttrykk. Vi legger fortløpende ut anmeldelser og interessante musikknyheter på vår facebook-side https://www.facebook.com/Doksenteret?ref=hl

Om CD-samlingen på doksenteret - les hele sakenFolkemusikk fra hele verden

Dokumentasjonssenteret for musikk i Akershus har gått til anskaffelse av en flott samling av utgivelser fra selskapet Smithsonian Folkways Recordings. Det er folkemusikk fra Central Asia, Indonesia, Latin-Amerika og Nord-Amerika samt Europa. Disse utgivelsene kan du låne både for å lytte og til læringsformål i og med at de fleste av utgivelsene har flotte hefter som forteller noe om musikerne, musikken, instrumenter, regionen og historie, og en del av utgivelsene har også DVD.

Folkemusikk fra hele verden - les hele sakenArne anbefaler: Lille Mae: Forever And Then Some

Lille Mae Rische er født i 1992 i Illinois. Hun er kjent for en del som fele og mandolin musikeren i Jack White’s live band.

I bluegrass og country kretser er det familie bandet The Risches og Jypsi hun er kjent for.

Arne anbefaler: Lille Mae: Forever And Then Some - les hele sakenArne anbefaler: Steve Young: Seven Bridges Road: The Complete Recordings

Av og til så kommer det en utgivelse som får deg til å smile eller rett ut sagt hoppe av glede.

Denne utgivelsen med Steve Young er akkurat en slik utgivelse.

Arne anbefaler: Steve Young: Seven Bridges Road: The Complete Recordings - les hele sakenArne anbefaler: Los Tiki Phantoms Aventuras En Celuloide

Dette er et band som kanskje ikke så mange kjenner. Vi skal til Catalonia og  storbyen Barcelona. Bandet ble dannet i 2006 og består av medlemmene El Beat (gitar), El Bravo (trommer), El Kahuna (bass) og El Kanibal (gitar). De skjuler sin identitet med dødninghode masker.

Arne anbefaler: Los Tiki Phantoms Aventuras En Celuloide - les hele sakenArne anbefaler: Maysa: Love Is A Battlefield

Denne skiva fra Maysa inneholder cover låter fra blant andre The Isley Brothers, Luther Vandross, Natalie Cole, Tevin Campbell og Pat Benatar. Hun er Grammy nominert og er Soultrain Award 2009 vinner, så damen er en vokalist av rang. Skiva er smooth-jazz, contemporary R&B og neo-soul.

Det er elegant, flott produsert og hennes vokal er cool jazz-soul.

Arne anbefaler: Maysa: Love Is A Battlefield - les hele sakenArne anbefaler: Dan Auerbach: Waiting On A Song

De fleste kjenner vel Dan Auerbach som frontmann i The Black Keys. Han dannet bandet sammen med  Pat Carney i 2001. De spiller en rufsete elektrisk blues-rock.

Bandet ga ut en rekke gode album i løpet av 2000 tallet.

Arne anbefaler: Dan Auerbach: Waiting On A Song - les hele sakenArne Anbefaler: Depeche Mode: Spirit: Deluxe Edition

Depeche Mode er tilbake med en mørk og tøff utgivelse etter et-par så som så album. Her tas det ingen forbehold og bandet går til angrep på brexit, politisk dårskap, mis-informasjon, apati og dårlig lederskap, med bakgrunn i det amerikanske presidentvalget og de globale hendelsene i løpet av 2016.

Arne Anbefaler: Depeche Mode: Spirit: Deluxe Edition - les hele sakenArne anbefaler: The Liverbirds: From Merseyside To Hamburg: The Complete Star-Club Recordings

Ace Records Ltd. 2010

De gjorde det kanskje ikke så bra i Liverpool og i hjemlandet, men i Hamburg ble de en av de mest populære gruppen på The Star-Club

Arne anbefaler: The Liverbirds: From Merseyside To Hamburg: The Complete Star-Club Recordings - les hele sakenArne anbefaler: Diverse Artister: Hey, Beach Girls!: Female Surf’N’Drag 1961-1966

Ace Records 2010

Vi våger oss på en til med jente-band bare for å understreke at her er det mye å ta igjen for rockehistorikere.

Denne gangen drar vi til andre siden av Atlanteren og tar frem surfebrettet og hiver oss ut i bølgene med surf ‘n’drag og hot rod.

Sommeren kommer jo, ikke sant?

Arne anbefaler: Diverse Artister: Hey, Beach Girls!: Female Surf’N’Drag 1961-1966 - les hele sakenArne anbefaler: The Mavericks: Brand New Day

Mono Mundo Recordings/Thirty Tigers 2017

The Mavericks puttes som regel i country-genren, men bandet hiver seg over det meste av genre og gjør det på en utmerket måte.

Med super stemmen Raul Malo i spissen kjører de country-rock, honky-tonk, western swing,  tex-mex, border music, latin, r&b, blues, swamp pop salsa, cuban son, ja hva det skal være.

Arne anbefaler: The Mavericks: Brand New Day - les hele sakenArne anbefaler: Tom Waits: On The Line In ’89: Florence Italy 1989

På denne skiva får du nettopp beviset på hans musikalske genre-mix og han gir oss låter fra hele spekteret av skiver han så langt hadde gitt ut.Dette er en Waits skive du bør ha – intet mindre!

Arne anbefaler: Tom Waits: On The Line In ’89: Florence Italy 1989 - les hele sakenArne anbefaler: Kate Bush: The K Fellowship Presents Before The Dawn

Fish People/Noble & Brite Ltd. 2016 (3 CD –Live)

Kate Bush er en eksentrisk dame i  ordets beste betydning.

På denne triple live skiva oppfører hun og besetningen, skal vi si, en slags rocke-opera eller musikal., en WestEnd-aktig sak.

Arne anbefaler: Kate Bush: The K Fellowship Presents Before The Dawn - les hele sakenArne anbefaler: Bushman's Revenge: Jazz, Fritt Etter Hukommelsen

Bushman's Revenge er et band som befinner seg i krysningspunktet mellom jazz og rock. De ble etablert i 2003 og har gitt ut 8 album.

Arne anbefaler: Bushman's Revenge: Jazz, Fritt Etter Hukommelsen - les hele saken

Arne anbefaler: Frank Zappa: Road Tapes: Venue # 1, 2, 3

Her har Zappa familien åpnet velvet og gitt ut 3 doble fra 3 konserter i henholdsvis Vancouver, Helsinki og Minneappolis. Zappa har så vidt jeg kan se tre tildels forskjellige besetninger og det er ikke så mye gjentakelser på repertoaret.

Arne anbefaler: Frank Zappa: Road Tapes: Venue # 1, 2, 3 - les hele sakenArne anbefaler: Knut Reiersrud and Mighty Sam McClain: Tears Of The World

Dette er andre skiva med duoen Reiersrud/McClain. Dessverre ble det også den siste da Sam McClain nylig gikk bort.
I rommet mellom blues, soul og gospel presenterer de to og bandet et variert og følsomt album hvor vi får energisk blues, deep soul og black gospel.

Arne anbefaler: Knut Reiersrud and Mighty Sam McClain: Tears Of The World - les hele sakenHistorisk Dokumentasjon Av Dimensjoner

Denne utgivelsen har virkelige historiske dimensjoner. For første gang blir afrikanske artister og stiler dokumentert fra opptaksindustriens begynnelse. Dette kan ikke annet enn betegnes som en perle og historisk musikk-dokumentasjon av virkelig dimensjoner. Bear Family Records er et selskap som har viet sin produksjon til å dokumentere artister og genre fra århundreskifte og fram til dagens musikk.

Historisk Dokumentasjon Av Dimensjoner - les hele sakenArne anbefaler: Wall Of Voodoo: Lost Weekend: The Best Of Wall Of Voodoo - The I.R.S. Years


Wall of Voodoo ble dannet i Los Angeles i 1977 og ble oppløst i 1988. Deres to første utgivelser "Dark Continent" og "Call Of The West" ga låter med tekster som ikke akkurat var lystig og en kan si at de bar sitt navn med rette. Deres første store hit "Mexican Radio" førte nærmest bare til at friksjonen i bandet ble uløselig.

Arne anbefaler: Wall Of Voodoo: Lost Weekend: The Best Of Wall Of Voodoo - The I.R.S. Years - les hele saken