Foto: Arne Thomassen

Prosjekt Folkemusikk i bibliotek er i gang

09.03.2017 13:52 Skrevet av Arne Thomassen

Asker, Lørenskog, Nesodden og Ullensaker er med på å sette fokus på gamle musikktradisjoner fra regionen. Prosjektet er satt i gang av Fylkesbiblioteket i Akershus, Akershus musikkråd og SAFFA (Samarbeidsorganet for folkemusikk og folkedans i Akershus) med bibliotekene som samarbeidspartnere. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Fra kjeller og loft til sang og spel

Vi åpnet prosjekt folkemusikk i bibliotek torsdag 4. september 2014 i Asker bibliotek med musikalsk kåseri av Steinar Ofsdal og Marianne Tomasgård.

De to snakket om folkemusikken i Akershus og hva som var kjent og samlet inn her og folkemusikken i et historisk perspektiv.

Dette ble krydret med anekdoter om kjente utøvere og hvordan de ble kjent med noen av låtene. Vi fikk selvfølgelig musikalske eksempler fremført med fele, fløyte og cello av Ofsdal og Tomasgård.

Det var et fint og engasjert publikum som samtale med de to og det ble til og med dans til en av låtene. Etter forestillingen ble det samtaler rundt folkemusikk og folkemusikken i  Akershus. Steinar Ofsdal dedikerte raust boken sin Norsk Folkemusikk og Folkedans til utdeling for de fremmøtte i tråd med prosjektets formål som er å gjøre folkemusikken bedre kjent i Akershus. De to fortsatte det musikalske kåseriet i Lørenskog bibliotek torsdag 11. september med et publikum som satte pris på det de fikk høre. De to skal også kåsere i Nesodden bibliotek og Ullensaker bibliotek.

 

Workshops for barn og unge

Prosjektet har også et fokus på barn og unge slik at Lørenskog bibliotek arrangerte to workshops med gitar og fele som instrumenter lørdag 13. september. Magne Askeland og Roar Vangen var instruktører for virkelig lærenemme barn.

 

Laus levande

På andre siden av fjorden Arrangerte Asker og Bærum biblioteker familieforstillingen Laus Levande med dans og musikk. Laus levande er Øyonn Groven Myhren, Ulf Arne Johansen og Andreas Ljones.

Repertoaret i denne friske forestillingen eller dansekonserten er hentet fra ulike tider og ulike miljø, fra de gamle bygdedansene med lange røtter (helt tilbake til 1500-tallet), som halling og springdans til den såkalte storgårdsmusikken (polonese, engelis, menuett, gigue m.m. ). Dette er musikk som ble spilt på storgårdene rundt på 1800-tallet til festlige lag og underholdning til gjester. Denne genren var preget av den europeiske kunstmusikken som en kan se av navnet på dansene.  Arrangementene foregikk lørdag 13. september og den meget fine dagen gjorde vel at ikke alt for mange kom til forestillingen, men de fremmøtte fikk med seg en meget fin opplevelse.

 

Folkemusikk fra Asker med Ingunn Bjørgo og Åsmund Reistad

Bjørgo & Reistad består av Ingunn Bjørgo fra Asker på torader og Åsmund Reistad fra Bærum på strenger.

Duoen presenterer folkemusikk fra Asker, nyskrevet av Bjørgo og arrangert av Reistad.

Musikken innehar elementer fra norsk, svensk og keltisk folkemusikk, men gjennom arrangementene og besetningen fjerner duoen seg fra dansemusikken og det tradisjonelle toraderlydbilde. Her finnes alt fra spretne og rytmiske uptempo-låter til dvelende og klangfulle vise-lignende låter.

 

Fjellhamarælva Spelemannslag

Torsdag 18. september i Lørenskog bibliotek var det konsert med Fjellhamarælva Spelemannslag.  Trine Melby, Magne Askeland og Roar Vangen vartet opp med et fint repertoar hentet fra folkemusikk arven og eget repertoar.  Hovedinnholdet i deres konsert var gamle springdanser og hallinger fra Romerike, opprinnelig nedtegnet av Anders Heyerdahl mellom 1856 og 1861. De første 5 låtene de spilte var: Springdans fra Urskog, Brudedansen (fra gammel tid Urskog/Aurskog), Halling Urskog, Arve Brakar Hallingen med sang og Maliser-Knut Springdans nedtegnet av Heyerdahl. Låt 6 var sangen «vakre jente» som Lindemann nedtegnet. Opprinnelig er denne bare 1 vers, men Finn Evensen har skrevet tekst til 2 vers til og et stikk slik at dette har blitt en «hel» låt. Låt 7 var Haltegutten, som antakelig er skrevet av Ola Porkkala som levde på Finnskogen. Låt 8 var 2 låter: Gjendines båmlåt og Sull fra Strømmen som begge bruker samme tekst. Gjendines bånlåt ble nedtegnet av Grieg. Låt 9 var «Langt inni skauen», nyskrevet låt med tekst og melodi av Roar Vangen. Låt 10 var «Josefines dopvald» skrevet av den svenske gitaristen Roger Tallrot, spm bl.a. spiller i den svenske folkemusikkgruppa Väsen (kilde: Roar Vangen)

 

For videre arragementer i prosjektet: gå inn på hjemmesidene til Nesodden og Ullensaker bibliotek for å få informasjon om deres arrangementer.

 

Litt om prosjektet

Asker, Lørenskog, Nesodden og Ullensaker er med på å sette fokus på gamle musikktradisjoner fra regionen. Formålet er å synliggjøre den lokale folkemusikkarven og å spre den ut til dagens befolkning. Bibliotekene er kjernen i prosjektet og blir arenaen for høstens konserter, utstillinger, foredrag og arrangementer i folkemusikken og folkedansens ånd. Er det noen som har noe å bidra med, for eksempel gamle notebøker, innspillinger, grammofoner, instrumenter som torader, fele, cither, langeleik, munnharpe, lur osv., så er biblioteket interessert i dette. Vi er også glade for tips om personer i lokalmiljøet med kunnskap om spellemenn før og nå, bygdemusikk og dansetradisjoner med lokale røtter.


Kontakt oss

Hvis du har spesielle ønsker, ta kontakt med oss. Vi er også spesielt interessert i kontakt med personer som har kjennskap til tradisjonsmusikken og folkemusikken fra Akershus i tidligere tider. Hvis du har noter, notehefter, eller evt innspillinger med folkemusikk fra vårt område, ønsker vi svært gjerne at du tar kontalt med oss.Spillevinka - satsingsprosjekt 2011-2014

Prosjektet Spilevinka kom i stand sommeren 2011, og innebærer en satsing på folkemusikk og folkedans overfor barn og unge i Akershus. En rekke tiltak settes i gang over hele fylket og prosjektet er et stort løft for folkemusikken og folkedansen i Akershus.Folkemusikk fra Akershus på landeveien

I disse dager får skolebarn i Follo oppleve forestillingen «Laus levande», der all musikk og dans for første gang i Den Kulturelle Sskolesekkens historien er hentet kun fra vårt eget fylke!

Folkemusikk fra Akershus på landeveien - les hele saken